Antep Usulü Kıymalı Kabak Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 10-12 adet orta boy dolmalık kabak
- 300 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 adet orta boy soğan
- 1/2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Dolmalık kabakları yıkayıp, uçlarını kesin. İçlerini oyarak çıkarın, kabuklarını soymayın
- Bir kasede, yıkanmış pirinç, kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, salçalar ve tüm baharatları karıştırın
- Hazırladığınız harçla kabakların içini doldurun, hafifçe sıkıştırın
- Tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine zeytinyağı ve sıcak su ekleyin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 35-40 dakika pişirin
- Pişen dolmaları ocaktan alıp 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın
Püf Noktaları:
- Kabakların içini oyarken diplerini delmemeye özen gösterin
- Pirinci 15 dakika kadar sıcak suda bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız
- Dolmaları pişirirken tencerenin kapağını sık sık açmayın
- Antep usulü için tarçın ve naneyi eksik etmeyin
Servis Önerisi:
- Yoğurt ve sarmısaklı cacık eşliğinde sıcak olarak servis edebilirsiniz
- Yanına bulgur pilavı ve yeşil salata iyi gider
|