Bademli Kabak Mezesi Tarifi
Malzemeler:
- 4 orta boy kabak (yaklaşık 500-600 gram)
- 1 su bardağı badem (çiğ, kabuksuz)
- 3 diş sarımsak
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1 limonun suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı nane (taze veya kuru)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (süsleme için)
- 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz (süsleme için)
Hazırlanışı:
- Bademleri bir tavada hafifçe kavurun veya 160°C fırında 8-10 dakika kadar altın rengi alana kadar kızartın. Soğumaya bırakın.
- Kabakları yıkayıp, ince ince rendeleyin. Tuz serpip 10 dakika bekletin ve suyunu sıkarak fazla suyunu atın.
- Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, rendelenmiş kabakları ekleyip yumuşayana kadar (yaklaşık 5-7 dakika) soteleyin. Soğumaya bırakın.
- Soğuyan bademleri mutfak robotuna alıp, ince bir toz haline gelene kadar öğütün.
- Bir kasede yoğurt, sarımsak (ezilmiş), limon suyu, kalan zeytinyağı, tuz, karabiber ve naneyi karıştırın.
- Soğuyan kabakları ve öğütülmüş bademi yoğurtlu karışıma ekleyip, iyice karıştırın.
- Mezeyi bir servis kabına alın, üzerine zeytinyağı gezdirip, kıyılmış maydanoz serperek süsleyin.
- Buzdolabında en az 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
Püf Noktaları:
- Kabakların suyunu iyice sıkmak, mezenin kıvamının sulu olmamasını sağlar.
- Bademleri fazla kavurmamaya dikkat edin, yoksa acı bir tat oluşabilir.
- Dinlendirme süresi, mezenin lezzetinin daha iyi oturmasını sağlar.
- Daha kremalı bir kıvam için yoğurt miktarını artırabilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Bademli kabak mezesini, ızgara etlerin yanında, taze ekmek veya pide ile birlikte soğuk olarak servis edebilirsiniz.
|